N-VA: 'Gedenk slachtoffers wereldoorlog met vredesbos'

LEBBEKE - Volksvertegenwoordiger Karel Uyttersprot (N-VA) stelt voor een weide in de Lebbeekse Hof-ter-Varentstraat in te richten als vredesweide/vredesbos, om de burgers te herdenken die daar in 1914 door de Duitsers vermoord werden. De gemeenteraad bespreekt het voorstel vanavond.

De Eerste Wereldoorlog kende voor tal van Lebbeekse families een dramatisch begin. Op 4 september schoten de Duitsers in de Hof-ter-Varentstraat -oudere Lebbekenaars noemen de plaats de 'Vellekens- dertien jonge Lebbekenaars dood en begroeven ze ter plekke. Die dag werden in de gemeente in totaal 24 jonge mannen geëxecuteerd.

De aanleiding? Toen een kolonne Duitse soldaten vanuit Opwijk richting Dendermonde marcheerde, werd ze bij de huidige bakkerij Van Peteghem en de Hof-ter-Varentstraat beschoten, wellicht door Belgische soldaten die bij burgers ingekwartierd lagen. Er vielen gewonden en een Duits officier werd gedood. Uit wraak sloegen de Duitsers de inboedel van de huizen kort en klein. Dertien jonge mannen werden meegetroond naar een weide, waar ze een put moesten graven die hun eigen graf zou worden. De Duitsers zetten achteraf hun opmars naar Dendermonde verder en dreven een groep Lebbekenaars als menselijk schild voor zich uit. Later kregen de slachtoffers een rustplaats op het kerkhof.

Het drama heeft decennia lang de Lebbekenaars getekend. 'Mij ook', zegt kunstschilder en ereburger Tuur De Rijbel (85). 'Ik was er toen nog niet, maar het bleef sterk leven in de familie van mijn moeder. Drie van haar broers - Arthur, Leopold en Octaaf Verhulst - en nog andere familieleden behoorden immers tot de slachtoffers. Telkens als ik als kleine jongen aan de hand van moeder in de Vellekens ging wandelen, kwamen de gruwelen ter sprake.'

Met de herdenking van de Grooten Oorlog in zicht, stelt N-VA Lebbeke voor om de weide om te vormen tot een gedenkplaats. 'Laat er ons een vredesweide of -bos of een geboortebos van maken', zegt volksvertegenwoordiger Karel Uyttersprot. 'Een monument in het teken van Nooit meer oorlog. Vlaams minister Geert Bourgeois (N-VA) heeft een speciaal fonds opgericht om herdenkingsinitiatieven te steunen. De plek kan uitgroeien tot een plaats van verpozing en tegelijk een buffer vormen bij de realisatie van het RUP Gurstenvelt.'



0 reacties:

Een reactie posten