Bourgeois: "Steun VRT aan Belgavox-concert kan niet"


Gewezen mediaminister Geert Bourgeois (N-VA) is er niet over te spreken dat de openbare omroep VRT het gratis Belgavox-concert steunt. "Het gaat om een initiatief dat de Belgischeidentiteit wil versterken.

De VRT moet strikt neutraal zijn en zichonthouden van elke politieke stellingname", zegt Bourgeois. Het gratis Belgavox-concert vindt op 17 mei plaats aan de voet van het Atomium.

Filip Kowlier, Toots Thielemans, Machiavel, An Pierlé, Gabriel Rios en Jasper Steverlinck zijn slechts enkele namen die op de affiche staan.
Het concert wil "bijdragen tot het versterken van de solidariteit, de dialoog, het respect, het samenhorigheidsgevoel en de multiculturelediversiteit in België", staat op de website van de vzw Belga-Vox, de initiatiefnemer van het concert.

De vzw wil "helpen bij het versterken vande Belgische identiteit". Verschillende partners steunen het concert. De VRT-radiozender Radio 1 is één van de hoofdsponsors.
Bovendien mag JackoBond als winnares van het VRT-televisieprogramma 'zo is er maar één' optreden op het Belgavox-concert.

Volgens N-VA-parlementslid Bourgeois neemt de VRT met die steun een politieke stelling in, wat strijdig is met de beheersovereenkomst en de mediadecreten. "Ik vind dit absoluut niet kunnen. De VRT moet politiek strikt neutraal zijn.

De openbare omroep is hiermee een gevaarlijke weg aan het opgaan en is haar eigen toekomst aan het bezwaren", meent Bourgeois. Hij wil Vlaams minister-president Kris Peeters (CD&V) over de kwestie ondervragen.

Bericht van BELGA van 12/05

0 reacties:

Een reactie posten