Vlaamse Leeuw mag op scoutskamp Ardennen









Eigenaars van weiden in de Ardennen mogen niet verbieden dat jeugdbewegingen op kamp er de Vlaamse vlag hijsen. Dat heeft de Waalse minister Philippe Courard (PS), de voogdijminister voor de Waalse gemeenten, gezegd in Le Soir.
Courard reageert daarmee op een initiatief van de burgemeester van La Roche, Pierre Dardenne.
Hij wilde dat de eigenaars van kampeerweiden in het huurcontract, dat ze met jeugdbewegingen afsluiten, zouden vermelden dat het verboden is de Vlaamse vlag te hijsen.

De burgemeester kwam met dat idee op de proppen nadat een Vlaamse verkozene het Comité P had gewezen op het gedrag van een politieagent in Rendeux, in de provincie Luxemburg.
Die had in augustus aan scouts had gevraagd om ook de Belgische vlag te hijsen naast die van de Vlaamse Leeuw die al hing te wapperen.



Dit artikel stond vandaag in de Standaard én sloeg op een artikeltje van Kris Van Dijck



Vlaamse vlag niet. Vlaamse centen wel. (14/08/08)

In België is een Vlaamse leeuwenvlag aanstootgevend…
Daar gaan we weer!

Een onschuldige Chirogroep, op kamp in de Ardennen, hangt een Vlaamse leeuwenvlag uit. Naast die van haar afdeling en gemeente. Op privé-terrein wel te verstaan. Dat is buiten de waard gerekend. Te weten een tolerante buur, een goede Belg waarschijnlijk, die zich daar aan ergert en parmant naar de politie stapt.

Nu ben ik zelf burgemeester en voorzitter van het politiecollege in onze zone Balen-Dessel-Mol, en kan ik toch een beetje inschatten hoe wij politioneel omgaan met belachelijke klachten: classement verticale! Om het in de taal van Moliére te zeggen.

Niet zo in Wallonië. Daar gaat de arm van de wet in op de ongegronde ergernis en gebiedt de jongeren ook een Waalse Haan of toch minstens een Belgische vlag te hangen. Waarom de Europese niet? Die van Frankrijk, de
provincie Luxemburg of Boejoemboera?

Neen, de Vlaamse Leeuw is in hun ogen verderfelijk. Het is voor hen een symbool van extremisme en fascisme. Het brengt de openbare orde in gevaar zeker? Van Vlaamse centen is men er minder vies. Solidariteit heet dat dan.

Op de keper beschouwd zijn niet de Chirojongens van Emelgem-Izegem in overtreding. Wel de politiediensten van de zone Famenne-Ardenne. De gezagsdragers gaan immers ferm hun boekje te buiten.
Hebben ze daar niks beters te doen?
Awel, als Vlaams volksvertegenwoordiger ben ik in mijn eer gekrenkt.
Het symbool van mijn gemeenschap mag overal hangen

Mijn brief aan het comité P gaat vandaag de deur nog uit.


Kris Van Dijck

0 reacties:

Een reactie posten